Projekti društava Saveza: „Stara Drava Josipovac“

Projekt „Stara Drava Josipovac“ osmišljen je s ciljem podizanja svijesti i edukacije o značaju zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti, o potrebi bolje zaštite i osiguravanja održivog razvoja rijeke Drave, jedne od posljednjih prirodnih rijeka u Europi te izgradnje snažnog partnerstva i učinkovite dugoročne suradnje između građana, tijela lokalne i državne vlasti i organizacija civilnog društva uključenih u zaštitu okoliša i prirode kao i izgradnja projektnih partnera za aktivno sudjelovanje u rješavanju problema zaštite okoliša.
Nositelj projekta je ŠRK „Linjak“ Josipovac, a pokrovitelj je Grad Osijek u području zaštite okoliša i održivog razvoja s iznosom od 5.000 kuna, a ukupna vrijednost projekta je 9.000 kn.
Partneri u provedbi projekta su Dječji vrtići Osijek – podcentar Josipovac, OŠ Josipovac i Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.
Glavna projektna aktivnost je interaktivna radionica na otvorenom pod nazivom „Škola u prirodi“ prilagođena djeci i mladima koju održavaju stručnjaci iz Agencije uz pomoć volontera udruge studenata biologije Zoa s Odjela za biologiju, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tema radionice je osvješćivanje sudionika o potrebi bolje zaštite i osiguravanja održivog razvoja rijeke Drave, jedne od posljednjih prirodnih rijeka u Europi povodom 23. rujna Međunarodnog dana rijeke Drave kao i promatranje ptica povodom Međunarodnog dana promatranja ptica i Svjetskog dana ptica selica koji se obilježavaju drugog vikenda u listopadu.
Volonteri udruge, registrirani natjecatelji, ribočuvar i državni sudac prikazuju osnove sportskog ribolova.
Očekivani utjecaj projekta na ciljanu skupinu i krajnje korisnike u dugoročnom razdoblju je promjena u načinu razmišljanja i odnosu prema prirodi kao i promjeni svijesti o potrebi održivog razvoja a mjerljiv rezultat po završetku provođenja projekta je postojanje svijesti i educiranost djece i mladih osoba o važnosti zaštite okoliša, osnažen kapacitet odgojno-obrazovnih ustanova te osvještavanje lokalne zajednice o odgovornom gospodarenju otpadom i očuvanju okoliša.
Ciljana skupina na koju projektna aktivnost izravno utječe su djeca i mladi, to jest starija skupina Dječjeg vrtića Osijek – podcentar Josipovac (24 polaznika), 17 maloljetnih osoba rekreativaca i sportaša udruge te niži razredi OŠ Josipovac, 3. a razred i 4. b razred, ukupno 39 učenika s kojima će se radionice održati kad se stvore povoljni epidemiološki uvjeti.
ŠRK Linjak Josipovac od svog osnutka, 1998. godine sustavno provodi aktivnosti u području rekreativnog i sportskog ribolova te zaštite prirode i okoliša. Aktivnosti sportskog ribolova Klub provodi na području cijele RH, a aktivnosti u području zaštite prirode i okoliša provodi na području sjedišta udruge, to jest na cijelom području naselja Josipovac, gdje od osnutka provodi aktivnosti uklanjanja divljih odlagališta otpada, sudjeluje u Zelenim čistkama na području Josipovca i u takve aktivnosti uključuje ostale mještane – volontere. Popularno izletište Stara Drava, odnosno javnu zelenu površinu uz ribolovnu vodu kojom udruga gospodari, ukupne površine 2856 m2 u vlasništvu Grada Osijeka udruga uređuje i održava o svom trošku, a tim osiguranjem pristupačnog javnog sadržaja doprinosi se povećanju interakcije u zajednici. Predstavnici udruge aktivni su članovi Zajednice ribolovnih Društava Osijek i Športskog Ribolovnog saveza Osječko-baranjske županije. Udruga broji 15 registriranih natjecatelja u HŠRS, a pojedinačno i ekipno najuspješniji su kadeti, juniori i seniorke.
Medijski pokrovitelji su HRT Radio Osijek, Slavonska Televizija, Glas Slavonije i portal Osijek031, a voditelj projekta je tajnik ŠRK Linjak Josipovac Marko Perković.